Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 314]

Zupa z czerwonej soczewicy i chili

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zupa z soczewicą z dodatkiem chili i mleka kokosowego powstała z połączenia dwóch kuchni: tureckiej i tajskiej. Moja propozycja dla lubiących bardzo ostre smaki.

Zupa z czerwonej soczewicy i chili

Składniki:

Zupa z czerwonej soczewicy i chili

 

  • ok. 250 g czerwonej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • ok. 2 łyżki soku z cytryny
  • 150 ml mleka kokosowego
  • ok. 1 l rosołu drobiowego
  • kumin
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa z czerwonej soczewicy i chili

Etap 1:

Zupa z czerwonej soczewicy i chili
Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulkę, czosnek i chili.

W garnku rozgrzać olej i masło. Wrzucić pokrojoną cebulę, czosnek i chili. Z chili należy usunąć nasiona i pokroić w paseczki. Smażyć do zeszklenia warzyw.

Etap 2:

Zupa z czerwonej soczewicy i chili
Na sitku wypłukać soczewicę i wrzucić do garnka.

Czerwoną soczewicę wypłukać pod bieżącą wodą i wrzucić do zeszklonych warzyw.

Etap 3:

Zupa z czerwonej soczewicy i chili
Wlać rosół, gotować, przyprawić, a na końcu dodać mleko kokosowe.

Wlać rosół i gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu od czasu. Soczewica powinna być miękka, ale nie rozgotować. Ja niestety przez nieuwagę rozgotowałam. Doprawić kuminem, solą i pieprzem (w zależności od smaku, ja miałam dobrze doprawiony rosół, więc z soli i pieprzu zrezygnowałam) oraz wlać sok z cytryny. Na koniec wlać mleko kokosowe i jeszcze chwilę gotować.

Tagi:

soczewica