laleczkaxp

laleczkaxp

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Zupa z dyni.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polecam tą zupę, bo dynia ma w sobie bardzo dużo karotenu...

Zupa z dyni.

Składniki:

Zupa z dyni.

 

  • 1 kg dyni
  • 2 jabłka
  • duża cebula
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 5 szklanek bulionu warzywnego
  • 3 łyżki masła
  • kilka listków świeżej szałwii
  • sól
  • pieprz
  • opakowanie mrożonych pierożków ravioli

Sposób przygotowania:

Zupa z dyni.
Dynię pokroić w kawałki, usunąć włóknisty środek razem z pestkami. Miąższ odkroić od skóry, pokroić na duże kawałki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, grubo posiekać.
Masło stopić na patelni. Wrzucić cebulę, mieszając, zeszklić. Dodać kawałki dyni i jabłka, oprószyć curry i ostrą papryką, wymieszać. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 3 minuty. Zalać bulionem warzywnym, gotować na małym ogniu, aż dynia będzie się rozpadać(15-20 minut). Przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu.
W garnku zagotować duża ilość osolonej wody, wsypać ravioli, ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić. Listki szałwii umyć, osuszyć. Zupę zmiksować lub przetrzeć przez sito na gładki krem, ewentualnie przyprawić. Rozlać do miseczek. Do każdej włożyć porcję ravioli. Udekorować szałwią.