Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Kremowa zupa z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczna, lekka, pachnąca jesienią. Czasami warto ją zrobić, żeby zimą w naszej kuchni chociaż na chwilę pojawiła się jesień :)

Kremowa zupa z dyni Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kremowa zupa z dyni

 

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa z dyni
Jeśli używamy świeżej dyni, wówczas zawijamy jej kawałki w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku przez około 60 minut. Jeśli używamy mrożonej, wówczas dodajemy ją po prostu do bulionu i gotujemy do miękkości. Cebulkę i czosnek siekamy drobno, podduszamy na oleju rzepakowym i dodajemy do dyni. Gdy dynia będzie miękka, miksujemy ją przy użyciu blendera. Do kremu dodajemy odrobinę śmietany, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i curry. Podajemy z groszkiem ptysiowym.
Kremowa zupa z dyni
Dynię pieczemy lub gotujemy do miękkości.
Kremowa zupa z dyni
Cebulkę siekamy, a następnie podduszamy.

Tagi:

dynia