Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Zupa z dyni z imbirową nutką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zupa z dyni jest mało popularna ale bardzo smaczna.

Zupa z dyni z imbirową nutką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa z dyni z imbirową nutką

 

  • 60-70 dag dyni
  • 1 cebula
  • 4 szkl wody
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • imbir świeży 2 cm
  • 1 łyżka oleju
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1-2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • sos sojowy
  • pieprz
  • groszek ptysiowy

Sposób przygotowania:

Zupa z dyni z imbirową nutką
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię i starty na tarce imbir, smażyć przez 4-5 minut. Przełożyć do garnka, wlać wodę, dodać kostki rosołowe i gotować około 15 minut. Zdjąć z ognia, zmiksować, przyprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem. Zupę wlać na talerze, ze śmietany zrobić kleksa, posypać posiekaną natką pietruszki i groszkiem ptysiowym. Podawać.
Zupa z dyni z imbirową nutką
Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju
Zupa z dyni z imbirową nutką
Dodać pokrojoną w kostkę dynię i podsmażyć

Tagi:

sosy dynia