halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Zupa z fasoli białej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Prawie codziennie gotuję obiady z dwóch dań i obowiązkowo musi być na pierwsze danie zupa . Fasolowa jest jedną z ulubionych zup.

Zupa z fasoli białej

Składniki:

Zupa z fasoli białej

 

  • fasola biała 25 dag
  • bulion warzywny 1,3 litra
  • majeranek otarty 1 łyżka
  • makaron kolanka 30 dag
  • cebula 1 sztuka
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • przyprawa w płynie do zup 4 łyżki
  • przyprawa do dań z fasoli 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Zupa z fasoli białej
Cebulę obrać..Fasolę białą namoczyć na parę godzin Następnie odlać wodę. Zagotować bulion, dodać fasolę i gotować do miękkości. Na 15 minut przed końcem gotowania dodać obraną cebulę. Zupę fasolową doprawić do smaku pieprzem, majerankiem, przyprawą w płynie oraz przyprawą do dań z fasoli. Ewentualnie doprawić jeszcze solą. Gotować jeszcze ok 5 minut. Makaron ugotować wg uznania , ja wolę al dente. Zupę podać z makaronem.