olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Zupa z głąbików krakowskich

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Nigdy nie słyszałam o "głąbikach krakowskich", jednak kiedy usłyszałam synonim (sałata łodygowa) chciałam zrobić zupę :) jest zaskakująca.

Zupa z głąbików krakowskich

Składniki:

Zupa z głąbików krakowskich

 

Sposób przygotowania:

Zupa z głąbików krakowskich
Głąbiki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać razem z kwasem do wywaru. Wlać śmietanę rozmieszaną dokładnie z mąką i zagotować. Zamiast śmietany- można zupę podprawić surowym żółtkiem uprzednio rozmieszanym w mleku. Podawać z ugotowanymi ziemniakami lub ryżem.

Tagi:

sałata