Sposób przygotowania:
Zupa z głogu.
Przygotowanie:
Owoce róży myjemy ( suszone moczymy przez 48 godzin i gotujemy w tej samej wodzie),usuwamy szypułki.Zagotowujemy wodę,wsypujemy owoce i otartą skórkę z cytryny,gotujemy 40-60 minut.Miękkie przecieramy przez sito,zagotowujemy.Dwie łyżki mąki pszennej rozkłócamy w 1/2 szklanki wody,wlewamy do zupy i mieszając,zagotowujemy.Doprawiamy do smaku solą,cukrem i sokiem z cytryny,wlewamy wino,mieszamy,podgrzewamy.Bułkę kroimy w drobną kostkę.Na patelni topimy masło,wrzucamy bułkę,zarumieniamy.Zupę podajemy z grzankami.
Owoce róży myjemy ( suszone moczymy przez 48 godzin i gotujemy w tej samej wodzie),usuwamy szypułki.Zagotowujemy wodę,wsypujemy owoce i otartą skórkę z cytryny,gotujemy 40-60 minut.Miękkie przecieramy przez sito,zagotowujemy.Dwie łyżki mąki pszennej rozkłócamy w 1/2 szklanki wody,wlewamy do zupy i mieszając,zagotowujemy.Doprawiamy do smaku solą,cukrem i sokiem z cytryny,wlewamy wino,mieszamy,podgrzewamy.Bułkę kroimy w drobną kostkę.Na patelni topimy masło,wrzucamy bułkę,zarumieniamy.Zupę podajemy z grzankami.