jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Zupa z groszkiem łuskanym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zdrowa zupa z dodatkiem groszku łuskanego, ziemniaków i jarzyn jest pożywana. Zgęszczona zasmażką przygotowaną na smalcu.

Zupa z groszkiem łuskanym

Składniki:

Zupa z groszkiem łuskanym

 

  • ziemniaki 4 szt.
  • groszek łuskany 200 g
  • bulion 1,5 litra
  • marchewka 1 szt.
  • pietruszka 1 szt.
  • liść laurowy 1 szt.
  • ziele angielskie 2 szt.
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka 3 łyżki
  • smalec 1 łyżka
  • kminek 1/2 łyżeczki
  • majeranek 1/2łyżeczki
  • natka pietruszki 1 łyżeczka pokrojonej

Sposób przygotowania:

Zupa z groszkiem łuskanym
Obrać warzywa, groszek namoczyć na 30 minut. Do garnka wlać wodę lub bulion, dodać jarzyny, ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować do miękkości składników. 

W osobnym naczyniu gotować groszek łuskany nie solić, można delikatnie posolić pod koniec gotowania. Połączyć składniki z obu naczyń, wymieszać, przyprawić pieprzem, solą,  do smaku, kminkiem i zagotować. Zgęścić zupę zasmażką przygotowaną z mąki zasmażanej na smalcu, zagotować.

Posypać natką pietruszki. Smacznego.