Sposób przygotowania:
Zupa koperkowa
Warzywa z włoszczyzny myjemy, obieramy. Mięso myjemy, osuszamy, wkładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, sól, pieprz w ziarnach. Gotujemy. Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę, a koperek myjemy i siekamy.
Z zupy wyjmujemy włoszczyznę i mięso, bulion przecedzamy przez sito. Marchewki kroimy w kostkę. Ze skrzydełek z kurczaka odrywamy kawałki mięsa.
Do zupy dodajemy ziemniaki, marchewkę, część mięsa ze skrzydełek. Gotujemy ok. 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę doprawiamy do smaku. Dodajemy śmietanę. Na koniec dodajemy koperek.
Z zupy wyjmujemy włoszczyznę i mięso, bulion przecedzamy przez sito. Marchewki kroimy w kostkę. Ze skrzydełek z kurczaka odrywamy kawałki mięsa.
Do zupy dodajemy ziemniaki, marchewkę, część mięsa ze skrzydełek. Gotujemy ok. 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę doprawiamy do smaku. Dodajemy śmietanę. Na koniec dodajemy koperek.