Niki

Niki

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Zupa z groszku omielanego

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Moczymy groszek od poprzedniego dnia aby napecznial

Zupa z groszku omielanego

Składniki:

Zupa z groszku omielanego

 

  • (Dla 4 osob)
  • ok 1/2 kg groszku omielanego
  • 1 lyzka sodki
  • 1 filizanka soku pomidorowego
  • 1 duza cebula
  • 2 lyzki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • sol

Sposób przygotowania:

Zupa z groszku omielanego
Wkładamy groszek do miski i zalewamy woda od poprzedniego dnia. Jak bedzie gotowy dodajemy lyzke sodki i zostawiamy jeszcze na pol godz., po czym pluczemy kilka razy zmieniajac wode. Od groszka moga odchodzic skorki, nie szkodzi wyjmijcie. Wrzucamy groch do garka z 2 szklankami wody i gotujemy do pierwszej piany. Wylewamy ta pierwsza wode , pluczemy groszek. W czystym garczku wlewamu 2-3 szklanki wody dodajemy groszek . sok pomidorowy, cebule w plasterkach, oliwe i sol do smaku . Gotujemy do miekkosci. Jak groszek bedzie gotowy mozemy dodac jeszcze troszke oliwy i zdjac pokrywke i gotowac jeszcze 5 min. zeby zupka sie zagescila. Na talerzu doprawiamy cytryna sola i oliwa do smaku

Tagi:

groszek