Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zupa z groszku z kukurydzą i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupę z groszku można zmiksować lub przetrzeć przez sito.

Zupa z groszku z kukurydzą i warzywami

Składniki:

Zupa z groszku z kukurydzą i warzywami

 

  • 1 szkl obłuskanego groszku
  • 1 marchew
  • 1 mały por
  • 1/2 pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szkl kukurydzy z puszki
  • 2-3 łyżki natki pietruszki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zupa z groszku z kukurydzą i warzywami
Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Groszek zamoczyć na 1 godzinę, następnie dodać utartą marchewkę i pietruszkę, posiekany por i gotować do miękkości. Z mąki i masła zrobić zasmażkę, wymieszać z małą ilością zimnej wody, połączyć z zupą, zagotować. Gotową zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać kukurydzę, posypać natką pietruszki.