Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Zupa z kalarepką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smaczna zupka,z dużą ilością warzyw.Zdrowa i lekka.Warzywa smażone na maśle,w ten sposób wydobywamy z nich aromat.

Zupa z kalarepką

Składniki:

Zupa z kalarepką

 

  • 3 średnie kalarepki
  • 2-3 marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1 pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • pół szklanki zielonego groszku (może być mrożony,świeży lub z puszki )
  • 3-4 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • sól,pieprz
  • posiekany koperek (dowolna ilość)
  • 1 szklanka śmietany 12 %

Sposób przygotowania:

Zupa z kalarepką
Warzywa obieramy,myjemy,dokładnie osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy warzywa,chwilę przesmażamy,następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania,gdy warzywa są miękkie wlewamy śmietanę,dodajemy posiekany koperek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.