Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Zupa z kasza jeczmienna na karkówce

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Odżywcza, gęsta i sycąca zupa warzywna z kasza, gotowana na wieprzowym mięsie karkowym.

Zupa z kasza jeczmienna na karkówce Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa z kasza jeczmienna na karkówce

 

  • karkówka bez kości - 4 plastry,
  • kasza jęczmienna - 12 łyżek,
  • cebula - duża,
  • marchewka - 5 średniej wielkosci sztuk,
  • korzeń pietruszki - 2 średniej wielkosci,
  • korzeń selera - wielkosci dwóch pietruszek,
  • seler naciowy - 2 duże łodygi,
  • czosnek - 2 duże ząbki,
  • por - duży,
  • liść laurowy - 2 sztuki,
  • Vegeta,
  • sól, pieprz,
  • przyprawa do zup w płynie,
  • curry.

Sposób przygotowania:

Zupa z kasza jeczmienna na karkówce
Wszystkie warzywa obrać i dokładnie umyć. Kaszę wielokrotnie przepłukać pod strumieniem zimnej wody. Można to zrobić za pomocą sitka. Mięso umyć i wrzucić do dużego, trzylitrowego garnka. Zalać zimna wodą, tak z ok 2,5 litra. Dodać vegetę i sól, zagotować i zebrać szumowiny. Gotować pod przykryciem przez 10 minut, dodać pokrojone w kostkę: cebulę, marchew, pietruszkę i selera. Gotować 10 minut i dodać kaszę. Gotować na niedużym ogniu przez 25-30 minut, dodać łodygę selera. Po 10 minutach dodać pokrojonego w prążki pora i czosnek i gotować bez przykrycia do miękkości wszystkich składników. Doprawić do smaku i podawać razem z mięsem. Gdyby zupa okazała się za gęsta, dolewamy gorącej, przegotowanej wody i doprawiamy do smaku. Zostawiając gorącą zupę w garnku pod przykryciem, pamiętajmy, ze kasza będzie dalej pęcznieć i mięknąć.
Zupa z kasza jeczmienna na karkówce
Etap 1
Zupa z kasza jeczmienna na karkówce
Etap 2
Zupa z kasza jeczmienna na karkówce
Etap 3