Sposób przygotowania:
Zupa z kasza jeczmienna na karkówce
Wszystkie warzywa obrać i dokładnie umyć. Kaszę wielokrotnie przepłukać pod strumieniem zimnej wody. Można to zrobić za pomocą sitka. Mięso umyć i wrzucić do dużego, trzylitrowego garnka. Zalać zimna wodą, tak z ok 2,5 litra. Dodać vegetę i sól, zagotować i zebrać szumowiny. Gotować pod przykryciem przez 10 minut, dodać pokrojone w kostkę: cebulę, marchew, pietruszkę i selera. Gotować 10 minut i dodać kaszę. Gotować na niedużym ogniu przez 25-30 minut, dodać łodygę selera. Po 10 minutach dodać pokrojonego w prążki pora i czosnek i gotować bez przykrycia do miękkości wszystkich składników. Doprawić do smaku i podawać razem z mięsem. Gdyby zupa okazała się za gęsta, dolewamy gorącej, przegotowanej wody i doprawiamy do smaku. Zostawiając gorącą zupę w garnku pod przykryciem, pamiętajmy, ze kasza będzie dalej pęcznieć i mięknąć.
luna
bajtek
Natala1210
Mikrula