Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Zupa z kaszy jaglanej i pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczna jarska zupa dla dużych i tych malutkich

Zupa z kaszy jaglanej i pomidorów

Składniki:

Zupa z kaszy jaglanej i pomidorów

 

  • kasza jaglana - 3/4 szklanki
  • kostki rosołowe 2 szt
  • masło - 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • sól do smaku
  • cebula - 1 szt
  • śmietana - 125 ml
  • posiekany koperek - 3 łyżki
  • sól - do smaku
  • woda - 3-4 szklanki

Sposób przygotowania:

Zupa z kaszy jaglanej i pomidorów
Kaszę sparzyć, odcedzić zalać 23-4 szklankami wody, dodać połowę masła, posolić do smaku i gotować około 35 minut. Resztę masła stopić, zeszklić na nim posiekaną cebulę, wymieszać z koncentratem, chwilę dusić, przełożyć do garnka z zupą. Zupę-dziś zrobiłam na wywarze z z jarzyn, więc użyłam więcej soli do smaku - ale jeśli gotujemy na kostkach rosołowych doprawić kostkami rosołowymi, zagotować, wlać śmietanę, posypać koperkiem - dziś zupa jest ugotowana i posypana koperkiem suszonym..