Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Zupa zdrowia z pszenicą, jaglanką i soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Przepyszna zupa i w dodatku z mnóstwem zdrowych składników: pszenicą, kaszą jaglaną i soczewicą, polecam!

Zupa zdrowia z pszenicą, jaglanką i soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa zdrowia z pszenicą, jaglanką i soczewicą

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa zdrowia z pszenicą, jaglanką i soczewicą
Pszenicę przepłukać na sitku i namoczyć na noc. Na drugi dzień postawić na gazie i gotować do miękkości. Ziemniaki, marchew i seler obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać szczyptę soli i zagotować. Po 5 minutach dodać czerwoną soczewicę i kaszę jaglaną. Gotować na małym ogniu do miękkości. Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na maśle. Wrzucić do zupy. Pod koniec gotowania zupy dodać miękką pszenicę (razem z wodą w której się gotowała). Doprawić solą i pieprzem do smaku, zakręcić gaz i wsypać posiekaną natkę. Rozlać porcje zupy na talerze i posypać dodatkową porcją natki (lub koperku)
Zupa zdrowia z pszenicą, jaglanką i soczewicą
Ziemniaki, marchew i seler obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać szczyptę soli i zagotować.
Zupa zdrowia z pszenicą, jaglanką i soczewicą
Po 5 minutach dodać czerwoną soczewicę i kaszę jaglaną. Gotować na małym ogniu do miękkości.
Zupa zdrowia z pszenicą, jaglanką i soczewicą
Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na maśle. Wrzucić do zupy.
Zupa zdrowia z pszenicą, jaglanką i soczewicą
Pod koniec gotowania zupy dodać miękką pszenicę (razem z wodą w której się gotowała).