Sposób przygotowania:
Zupa z kukurydzą
Kolby kukurydzy,gotować w posolonej wodzie do miękkości ok.30min.Przestudzić a następnie wyłuskać ziarna.Imbir obrać,zetrzeć na tarce o drobnych otworkach.Dymki pokroić na kawałki,czosnek przecisnąć przez praskę,ziemniaki obrać i razem z papryką pokroić w kostkę.W dużym rondlu rozgrzać olej,wrzucić dymkę,czosnek i imbir,smażyć aż staną się szkliste,dorzucić paprykę i ziemniaki,mieszając smażyć kilka minut,następnie oprószyć mąką,zasmażyć,wlać mleko i gorący bulion i gotować ok.20min.Mięso z kurczaka,pokroić w paseczki i razem z ziarnami kukurydzy wrzucić do zupy,poczekać aż ponownie zawrze,przyprawić do smaku solą i pieprzem.Przed podaniem każdą porcję posypać startym żółtym serem.
wedith1
kasik12