Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Zupa z kurczaka curry

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rozgrzewająca i pyszna zupa, która zastąpi nam drugie danie. Zupa z dodatkiem aromatycznej przyprawy, której smak urzeknie wszystkich bez wyjątku. Polecam wszystkich miłośnikom zup.

Zupa z kurczaka curry

Składniki:

Zupa z kurczaka curry

 

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 opakowanie groszku z marchewką
  • 1 cebula
  • ½ opakowania zacierek
  • Olej do smażenia
  • ½ szk. śmietany 12 %
  • 2 łyżki curry
  • 1 łyżka kurkumy.
  • Sól

Sposób przygotowania:

Zupa z kurczaka curry

I

Zupa z kurczaka curry
Przygotowanie mięsa, mięso myję, osuszam, kroję w kostkę i doprawiam sola oraz przyprawa curry.

1. Mięso myję, osuszam, usuwam błonki, kroję w kostkę i doprawiam przyprawą curry oraz solą. Smażę na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przekładam do garnka

II

Zupa z kurczaka curry
Przygotowanie pozostałych składników, warzyw, marchewka- groszek oraz zacierki.

2. Cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję groszek z marchewką, solę i około pięciu minut smażę. Następnie przekładam do mięsa, zalewam wodą, wsypuję zacierki i gotuję około 20 minut.

III

Zupa z kurczaka curry
Zaprawienie zupy przyprawą kurkuma oraz śmietaną.

3. Na koniec wlewam śmietanę dodaję kurkumę, ewentualnie solę. Dwie minutki gotuję.

IV

4. Zupa gotowa.
5. Smacznego