Sposób przygotowania:
Zupa z kurczaka z serkiem topionymETAP 1:
Kurczaka umyć, włożyć do garnka i zalać ok. 3 litrami zimnej wody. Posolić i zagotować. Zebrać szumowiny. Warzywa obrać i umyć. Dodać do wywaru. Włożyć listki, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, majeranek. Gotować, aż mięso i warzywa będą miękkie.
Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić. Dodać przyprawę do flaków i zagotować. Marchewki i selera pokroić w kostkę i dodać do wywaru. Mięso oddzielić od kości i skór, rozdrobnić i dodać do wywaru.
Na patelni roztopić masło. Wymieszać z mąką, i papryką w proszku. Rozmieszać z łyżką wywaru i wlać do zupy. Dodać serki topione i gotować na małym ogniu aż serki się rozpuszczą.
Na koniec przyprawić solą. Podawać na gorąco np. z grzankami.