Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Zupa pieczarkowa z kaszą pęczak i makaronem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna zupka, bardzo sycąca, bez śmietany. Idealna na obiad. Kto lubi takie zupy to polecam. Jest również niedroga.

Zupa pieczarkowa z kaszą pęczak i makaronem

Składniki:

Zupa pieczarkowa z kaszą pęczak i makaronem

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 25 dag pieczarek
  • 1 płaska łyżka masła lub margaryny
  • 10 dag kaszy pęczak jęczmiennej
  • 2 garście makaronu typu małe muszelki
  • natka pietruszki według uznania
  • koperek według uznania
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • bulion warzywny według uznania

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa z kaszą pęczak i makaronem
1. Marchewki i pietruszkę obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki.

2. W garnku rozgrzewamy masło lub margarynę, wrzucamy starte warzywa i chwilę przesmażamy cały czas mieszając, uważamy żeby nie przypalić, wrzucamy pieczarki i ponownie przesmażamy. Zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy 10 minut. Po tym czasie wrzucamy kaszę i makaron i gotujemy do miękkości.

3. Na koniec dodajemy posiekaną natkę i koperek. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4. Podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Z tej receptury wyszło mi 3 litry zupy.

Porcja dla 4 osób.