jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Maślaki w wielu odsłonach

Zupa z maślaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Grzybowa zupa z maślaków z dodatkiem makaronu- prosta zupa, a jaka smaczna!

Zupa z maślaków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z maślaków

 

  • 1/2 kg oczyszczonych maślaków
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1,5 litra bulionu lub wody
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz czarny do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa z maślaków
Maślaki kroimy na niewielkie cząstki. Obieramy cebulę. Kroimy ją w drobniutką kosteczkę. Szklimy cebulkę na 1 łyżce masła. Dodajemy grzyby i drobniutko posiekany czosnek - dusimy około 10 minut. Zalewamy grzyby bulionem i gotujemy je kolejne 10 minut. Śmietankę mieszamy z mąką po czym dodajemy do zupy - zagotowujemy. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i zdejmujemy z ognia. Podajemy zupę z dodatkiem ugotowanego oddzielnie drobnego makaronu lub ryżu.
Zupa z maślaków
Szklimy cebulkę na 1 łyżce masła. Dodajemy grzyby i drobniutko posiekany czosnek
Zupa z maślaków
Dodajemy do zupy drobno posiekaną natkę pietruszki
Zupa z maślaków
Makaron typu wermiszel gotujemy oddzielnie.
Zupa z maślaków
Śmietankę mieszamy z mąką po czym dodajemy do zupy - zagotowujemy.