Książka kucharska Maślaki w wielu odsłonach

Wszystko co można zrobić z maślakami - przepisy na maślaki marynowane albo duszone. Maślaki w śmietanie, duszone, suszone, ale i w zupie!

Maślaki w wielu odsłonach

Najczęściej są przyrządzane z innymi grzybami jednak znakomite również solo - maślaki duszone w śmietanie, na zupę oraz farsze. Nadają się także do suszenia i marynowania. Przed przyrządzaniem trzeba jednak zdjąć z nich lepką skórkę oraz starannie je umyć.

Co tkwi w maślaczku?

Maślaki to grzyby, które w swej strukturze zawierają duże ilości wody. Są one źródłem niezbędnego organizmowi kwasu linolenowego, a także dobroczynnego błonnika, soli mineralnych oraz witamin z grupy B. Grzyby mają silne właściwości przeciwutleniacze, dzięki czemu zapobiegają chorobom nowotworowym oraz chorobom cywilizacyjnym. Świetnie obniżają ciśnienie tętnicze oraz zawartość złego cholesterolu.

Do czego wykorzystać?

Maślaki to niezwykle smaczne grzyby! Warto włączyć do naszego jadłospisu zarówno te świeże, jaki i  poddane suszeniu czy marynowaniu. Grzyby te są wspaniałym dodatkiem do zapiekanek, tart, sosów czy zup. Maślaczki idealnie spiszą się jako farsz pierogów, krokietów czy niewielkich pasztecików. Nie ma przeszkód by łączyć je z mięsem, warzywami lub kaszami. Sami możemy zdecydować  z czym je przyrządzić!

 Przysmaków z dodatkiem wyśmienitego maślaka nie brakuje,  ważne jest jedna by mieć na niego sprawdzony przepis - takowy z pewnością  znajdziecie właśnie w tej Książce kucharskiej. Zapraszamy do korzystania z jej zasobów!


Jak obrać maślaki? Zobacz poradę Pyzy.