Najczęściej są przyrządzane z innymi grzybami jednak znakomite również solo - maślaki duszone w śmietanie, na zupę oraz farsze. Nadają się także do suszenia i marynowania. Przed przyrządzaniem trzeba jednak zdjąć z nich lepką skórkę oraz starannie je umyć.
Co tkwi w maślaczku?
Maślaki to grzyby, które w swej strukturze zawierają duże ilości wody. Są one źródłem niezbędnego organizmowi kwasu linolenowego, a także dobroczynnego błonnika, soli mineralnych oraz witamin z grupy B. Grzyby mają silne właściwości przeciwutleniacze, dzięki czemu zapobiegają chorobom nowotworowym oraz chorobom cywilizacyjnym. Świetnie obniżają ciśnienie tętnicze oraz zawartość złego cholesterolu.
Do czego wykorzystać?
Maślaki to niezwykle smaczne grzyby! Warto włączyć do naszego jadłospisu zarówno te świeże, jaki i poddane suszeniu czy marynowaniu. Grzyby te są wspaniałym dodatkiem do zapiekanek, tart, sosów czy zup. Maślaczki idealnie spiszą się jako farsz pierogów, krokietów czy niewielkich pasztecików. Nie ma przeszkód by łączyć je z mięsem, warzywami lub kaszami. Sami możemy zdecydować z czym je przyrządzić!
Przysmaków z dodatkiem wyśmienitego maślaka nie brakuje, ważne jest jedna by mieć na niego sprawdzony przepis - takowy z pewnością znajdziecie właśnie w tej Książce kucharskiej. Zapraszamy do korzystania z jej zasobów!
Jak obrać maślaki? Zobacz poradę Pyzy.
Książki Kucharskie
- 101 pomysłów na kalarepkę
- 15 pomysłów na mizerię z ogórków
- 15 przepisów na ciasto jogurtowe z truskawkami
- 18 pomysłów na ciasto francuskie
- 20 przepisów na opieńki
- 30 przepisów na ciasta z truskawkami
- 40 przepisów na najlepsze jesienne zupy
- Ab ovo - czyli jajunio wg Buni
- Agrest - najzdrowszy z owoców
- Aromatyczne świąteczne pierniczki
- Bigos - tylko najlepsze przepisy
- Bigos z młodej kapusty na 9 sposobów
- Ciasta bożonarodzeniowe
- Ciasta i desery z borówkami
- Ciasta i desery z czereśniami
- Ciasta i torty Michaeli
- Ciasta na zimno z owocami
- Ciasta ze śliwkami
- Ciasteczka i desery Michaeli
- Ciasto drożdżowe z truskawkami – 12 pysznych przepisów
- Ciasto i deser na Dzień Babci i Dziadka - 15 prostych przepisów
- Ciasto z rabarbarem – 15 sprawdzonych przepisów
- Co wrzucić na grilla?
- Cukinia na wszystkie sposoby
- Cytrusowe sałatki
- Dania dla dzieci
- Dania w stylu fit Hortex
- Dania z kalafiora - 30 propozycji
- Danie główne Hortex
- Desery lodowe Zielonej Budki
- Dieta proteinowa Luny i Eliss
- Domowe ciasta
- Domowe ciasteczka
- Domowe muffinki
- Domowe nalewki owocowe
- Domowe pralinki
- Domowe przetwory
- Domowe przetwory z warzyw
- Fasolka po bretońsku na różne sposoby
- Faszerowane warzywa
- Gdy zaświeci pierwsza gwiazdka
- Gołąbki na kilka sposobów
- Idealne sałatki do mięs z grilla
- Idealny barszcz czerwony
- Jaja, przystawki i dodatki na Wielkanoc
- Jesienne warzywa wprost ze słoika!
- Kapusta z grochem - wybrane przepisy
- Ksiązka kucharska - Dania z ryb bez ości
- Książka kucharska wyd. Printex I
- Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex
- Kuchnia chińska
- Kuchnia grecka po naszemu
- Kuchnia polska z produktami Hortex
- Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex
- Kuchnia węgierska
- Kuchnia włoska wieszjak.pl
- Kuchnie świata w wersji vege
- Kulebiak idealny
- Lemoniada – 15 przepisów na orzeźwiający napój
- Makowiec na 18 sposobów
- Mandarynkowy zawrót głowy
- Maślaki w wielu odsłonach
- Mazurki wielkanocne - najlepsze przepisy
- Morelowy zawrót głowy
- Multicooker - przepisy
- Na herbatkę to tylko do Buni
- Najlepsze przepisy na dania z jagodami
- Najlepsze przepisy na koktajl truskawkowy
- Najlepsze przepisy na muffinki
- Najlepsze przepisy na pączki, chrusty, oponki
- Najlepsze przepisy na szparagi
- Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia
- Najlepsze sylwestrowe drinki!
- Najpyszniejsze ciasteczka
- Nie ma to jak wielkanocny żur
- Niezapomniane walentynki
- Niezła babka, czyli wielkanocne baby!
- Obiad bez mięsa – 21 prostych i sprawdzonych przepisów
- Pancake Day, czyli tłusty wtorek
- Para buch w wydaniu Buni
- Paszteciki w różnych odsłonach
- Pełnoziarniste desery - smacznie i zdrowo!
- Pieczemy domowe pieczywo!
- Pierogarnia u Buni
- Pizza - łatwa i pyszna
- Placek z truskawkami - szybkie i proste przepisy
- Poczujmy smak wiosny czyli nowalijki!
- Potrawy z młodej kapusty
- Prosty sernik - przepisy
- Przekąski w śródziemnomorskim stylu
- Przekąski-zakąski, czyli coś na ząb
- Przepis na lody - 12 propozycji na domowe lody
- Przepisy na domowe przetwory z owoców
- Przepisy na kawę
- Przepisy na smaczne gołąbki
- Przepisy na soczyste kotlety mielone z indyka
- Przepisy na Tłusty Czwartek
- Przepisy na torty bezowe
- Przepisy z frytkownicą ActiFry
- Przepisy z grzybami leśnymi
- Przetwory na koniec lata
- Przystawki jajeczne na Wielkanoc
- Pyrlandia według Buni
- Pyszne chłodniki
- Pyszne i proste przepisy na ciasto z rabarbarem
- Pyszne mięsa na stół wielkanocny
- Pyszne tarty
- Pyza zdradza przepisy na dania z kurkami
- Rolada szpinakowa z łososiem na 12 sposobów!
- Rybny kramik Buni
- Sałatka na grilla – 21 szybkich i smacznych przepisów
- Sałatka z bobem na 15 sposobów
- Sałatka z kalafiorem – sprawdzone przepisy
- Sałatka z rzodkiewki – 15 szybkich i prostych przepisów
- Śledź - rybka idealna na święta
- Słodkie kremy do smarowania
- Słodkie przetwory Michaeli
- Smaczne mięsa na Boże Narodzenie
- Smaczne przetwory domowe
- Smaczne sałatki mięsne warzywne deserowe
- Smaki Japonii
- Sosy Łowicz w nowej odsłonie
- Spiżarnia Michaeli
- Sposób na rydza
- Sprawdzone przepisy na leczo
- Straszne przepisy na Halloween
- Suszone grzyby - jak je wykorzystać?
- Świąteczne i noworoczne przyjemności
- Świąteczny karp króluje na stołach
- Świąteczny prezent kulinarny
- Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao
- Sylwestrowe przekąski i zakąski
- Szaszłyki na grilla - 30 najlepszych przepisów
- Szpinak. Przepisy na 21 dań z wykorzystaniem szpinaku
- Szybkie dania i przekąski - Świeżo... Zdrowo... Liebherr!
- Szybkie przekąski z grilla
- Tanie dania w sezonie letnim
- Tort na komunię - 50 przepisów
- Torty i ciasta tortowe Madiji
- Uszka - na Wigilię i nie tylko
- Viva la pasta czyli makaron u Buni
- Wielkanocne ciasta
- Wszystkie sposoby na kaszę gryczaną
- Zawsze udane ciasta drożdżowe
- Zdrowe przekąski GOOD FOOD
- Zimny bufet
- Zupy Hortex
- Zupy z dyni - najlepsze przepisy
- ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY
Książka kucharska Maślaki w wielu odsłonach
Wszystko co można zrobić z maślakami - przepisy na maślaki marynowane albo duszone. Maślaki w śmietanie, duszone, suszone, ale i w zupie!