Sposób przygotowania:
Zupa węgierska z kiełbasą
Do garnka przekładamy wędzone żeberka, dodajemy ziarna ziela angielskiego, pieprzu oraz listki laurowe. Wlewamy 3-4 litry wody, wstawiamy na gaz i gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa.
Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na łyżce oleju kokosowego, pieczarki kroimy w plastry, dodajemy do cebuli i czosnku, smażymy do momentu aż woda odparuje, przekładamy na talerz.
Kiełbasą kroimy w cienkie plasterki, smażymy na patelni po smażeniu cebuli i pieczarek, powinna być lekko zrumieniona. Marchewkę i ogórki kiszone kroimy w pół plasterki, paprykę kroimy w cienkie paski, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Z wywaru wyjmujemy mięso i dodajemy wszystkie warzywa oraz kiełbasę, gotujemy do miękkości warzyw. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy pastę węgierską i gotujemy przez kilka minut.
Zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką, zupa powinna być lekko ostra.
Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na łyżce oleju kokosowego, pieczarki kroimy w plastry, dodajemy do cebuli i czosnku, smażymy do momentu aż woda odparuje, przekładamy na talerz.
Kiełbasą kroimy w cienkie plasterki, smażymy na patelni po smażeniu cebuli i pieczarek, powinna być lekko zrumieniona. Marchewkę i ogórki kiszone kroimy w pół plasterki, paprykę kroimy w cienkie paski, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Z wywaru wyjmujemy mięso i dodajemy wszystkie warzywa oraz kiełbasę, gotujemy do miękkości warzyw. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy pastę węgierską i gotujemy przez kilka minut.
Zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką, zupa powinna być lekko ostra.
SylaUla
Mazi