Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 726]

Zupa z młodej fasoli (fasolowa)

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 220
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zupa z młodej fasolki - to konieczność podczas trwania sezonu. Moja wersja jest dość lekka, ale nadal treściwa.

Zupa z młodej fasoli (fasolowa)

Składniki:

Zupa z młodej fasoli (fasolowa)

 

  • mięso na wywar (użyłam kości schabowych, ale idealnie nadadzą się - wędzone)
  • 1,5-2 szklanki młodej fasoli typu "Jaś"
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 marchewka (duża)
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1-2 łyżki majeranku
  • domowa "vegeta"
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • olej do podsmażenia cebuli

Sposób przygotowania:

Zupa z młodej fasoli (fasolowa)
Mięso na wywar należy włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Po powstaniu szumu (brudnej pianki) - wszytko zlać, opłukać i ponownie umieścić w czystym garnku. Dorzucić listki laurowe, ziele angielskie i troszkę domowej przyprawy typu "vegeta". Całość podgotować 20 minut i dodać pokrojone wg gustu warzywa (czyli ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera).

W między czasie cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju, a następnie przełożyć do gotującej się zupy. Zupę gotować do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Na koniec doprawić do smaku: majerankiem, solą i pieprzem.

Zupę można również zagęścić zasmażką. Zasmażka: Na patelni rozpuścić masło (ewentualnie olej) i mieszają (energicznie) - dodać mąkę (w proporcjach 1:1). Smażyć na złoty kolor i połączyć z zupą.

Moja zupa jest bez zasmażki.