mariap250@wp.pl

mariap250@wp.pl

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Zupa fasolowa z zielonym groszkiem i makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupa fasolowa jest bardzo zdrowa i pożywna.Ciekawostką jest tutaj brak mąki i śmietany jako zagęstnik użyłam makaronu ryżowego.

Zupa fasolowa z zielonym groszkiem i makaronem

Składniki:

Zupa fasolowa z zielonym groszkiem i makaronem

 

  • SKŁADNIKI ( dla 4 osób)

 

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów
  • włoszczyzna ( mrożonka)
  • zielony groszek(puszka)
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka przyprawy NATUR
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • garść makaronu ryżowego nitki
  • litr wrzątku

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa z zielonym groszkiem i makaronem
Sposób przygotowania 1)Cebulę obierz i pokrój, wlej olej do garnka, wrzuć cebulę i zeszklij.Dodaj włoszczyznę - smaż chwilkę, dodaj czerwoną fasolę i garść zielonego groszku. Zalej litrem wrzątku, dodaj przyprawy i gotuj ok. 30 minut od czasu do czasu mieszając. 2)Następnie wrzuć pomidory i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, zagotuj, dodaj 2 listki laurowe.3)Makaronu nie gotuj ale zalej osobno wrzątkiem i po trzech minutach po odcedzeniudodaj do zupy (makaron doskonale się sprawdza jako zagęstnik do zupy zamiast śmietany i mąki) . Czosnek dodaj na końcu do zupy nie traci witamin Czas przygotowania ok.30 minut