nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Zupa z młodych jarzyn

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Pyszna pachnąca zupa na letnie dni.

Zupa z młodych jarzyn Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa z młodych jarzyn

 

  • 1 korpus z kurczaka (bez skóry) lub kość drobiowa
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 młodego selera
  • 2 gałązki selera naciowego
  • mały kawałek pora
  • mały kawałek kapusty włoskiej
  • garść żółtej fasolki szparagowej
  • 5 ziemniaków
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • lubczyk-liście
  • 1 kostka rosołowa
  • pieprz, sól
  • mały kubeczek śmietany 10% do zabielenia

Sposób przygotowania:

Zupa z młodych jarzyn
1. Kość myjemy i wrzucamy do garnka napełnionego wodą. Dorzucamy kostkę rosołową, lubczyk wg upodobań i zaczynamy gotować. 2. W tym czasie obieramy i myjemy wszystkie warzywa. Marchewkę, pietruszkę i seler, a także ziemniaki kroimy w kostkę. Seler naciowy i por w paseczki. Fasolkę oczyszczamy i dzielmy na mniejsze kawałki. Kapustę szatkujemy. 3.Do wywaru wrzucamy wszystkie warzywa i gotujemy do miękkości. 4. Następnie wyciągamy kość, zupę zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. 5. Natkę pietuszki drobniutko siekamy i dodajemy do zupy, mieszamy. Na końcu kroimy koperek i dorzucamy go do garnka lub posypujemy nim zupę tuż przed podaniem.
Zupa z młodych jarzyn
Zupa z młodych jarzyn z koperkiem na letnie dni.