Sposób przygotowania:
Zupa z młodych pędów paproci
Pędy paproci oczyścić. Zachować kilka do dekoracji. W rondlu stopić masło. Podsmażyć warzywa przez 2-3 minuty. Zalać gorącym wywarem. Lekko doprawić. Zagotować. Dusić 20 minut na wolnym ogniu.
Pokroić bagietkę w krążki i opiec w piekarniku. Posmarować czosnkiem. W rondlu wypełnionym lekko osolona wodą obgotować zachowane listki paproci przez 1 minutę. Do wywaru warzywnego dolać śmietankę. Doprawić do smaku. Udekorować zachowanymi pędami paproci. Podawać z grzankami.
Pokroić bagietkę w krążki i opiec w piekarniku. Posmarować czosnkiem. W rondlu wypełnionym lekko osolona wodą obgotować zachowane listki paproci przez 1 minutę. Do wywaru warzywnego dolać śmietankę. Doprawić do smaku. Udekorować zachowanymi pędami paproci. Podawać z grzankami.
Babciagramolka
Drugie jaki smak mają te liście ? Podobny do jakiejś innej rośliny ?
Persik