Sposób przygotowania:
Zupa z orkiszu z kluskami
Orkisz włożyć do garnka, zalać wodą i pozostawić na noc.
Następnego dnia gotować orkisz pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 25 minut, a następnie odcedzić.
Przez ten czas obrać cebulę. Włoszczyznę oczyścić, umyć i osuszyć. Warzywa drobno posiekać i dusić na maśle aż będą miękkie.
Dodać orkiszu oraz lubczyk i całość dopełnić wywarem. Zupę gotować przez 10 minut, a następnie odstawić na bok.
W tym czasie drobno pokrojony ser camembert wymieszać z bułką tartą, żółtkiem, śmietaną i pietruszką.
Z przygotowanego ciasta uformować 12 małych klusek, dodać do zupy i pozostawić w otwartym garnku przez około 10 minut.
Następnego dnia gotować orkisz pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 25 minut, a następnie odcedzić.
Przez ten czas obrać cebulę. Włoszczyznę oczyścić, umyć i osuszyć. Warzywa drobno posiekać i dusić na maśle aż będą miękkie.
Dodać orkiszu oraz lubczyk i całość dopełnić wywarem. Zupę gotować przez 10 minut, a następnie odstawić na bok.
W tym czasie drobno pokrojony ser camembert wymieszać z bułką tartą, żółtkiem, śmietaną i pietruszką.
Z przygotowanego ciasta uformować 12 małych klusek, dodać do zupy i pozostawić w otwartym garnku przez około 10 minut.