misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Zupa z orkiszu z kluskami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Orkisz włożyć do garnka, zalać wodą i pozostawić na noc....

Zupa z orkiszu z kluskami

Składniki:

Zupa z orkiszu z kluskami

 

  • 100g ziarna orkiszu
  • 1 cebula
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanego lubczyku
  • ¾ l wegetariańskiego wywaru warzywnego (może być z kostki)
  • KLUSKI:
  • 60g sera camembert
  • 50 g bułki tartej
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa z orkiszu z kluskami
Orkisz włożyć do garnka, zalać wodą i pozostawić na noc.
Następnego dnia gotować orkisz pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 25 minut, a następnie odcedzić.
Przez ten czas obrać cebulę. Włoszczyznę oczyścić, umyć i osuszyć. Warzywa drobno posiekać i dusić na maśle aż będą miękkie.
Dodać orkiszu oraz lubczyk i całość dopełnić wywarem. Zupę gotować przez 10 minut, a następnie odstawić na bok.
W tym czasie drobno pokrojony ser camembert wymieszać z bułką tartą, żółtkiem, śmietaną i pietruszką.
Z przygotowanego ciasta uformować 12 małych klusek, dodać do zupy i pozostawić w otwartym garnku przez około 10 minut.

Tagi:

sery tarta ser