misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Zupa z pieczonej papryki i pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Na dużej blasze ułożyć pomidory....

Zupa z pieczonej papryki i pomidorów

Składniki:

Zupa z pieczonej papryki i pomidorów

 

  • 675 g dojrzałych, dość twardych pomidorów, przekrojonych na pół
  • 4 czerwone, żółte i pomarańczowe papryki, pokrojone na ćwiartki
  • 1 duża cebula pokrojona na 8 części
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 duże gałązki świeżego majeranku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki puree z pomidorów
  • sól
  • czarny pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zupa z pieczonej papryki i pomidorów
Piekarnik nagrzać do temp 200stC. Na dużej blasze ułożyć pomidory, paprykę, cebulę i czosnek. Dodać zioła. Posypać pieprzem i pokropić oliwą. Piec w piekarniku przez 30 minut, aż brzegi warzyw zmiękną i zrobią się brązowe. Usunąć łodygi ziół, pozostawiając jedynie liście. Warzywa, zioła i powstały sok włożyć do miksera i miksować na gładką masę. Dodać puree i doprawić do smaku. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodać trochę wrzątku lub wywaru z warzyw. Podawać na gorąco.