Sposób przygotowania:
Biały barszcz z jajkiem na wędzonceETAP 1:
1. Boczek wędzony pokroić na plastry, przełożyć do garnka, dodać 2litry wody, rozgniecione ząbki czosnku, liście laurowe i 2 łyżeczki majeranku. Całość gotować kilka minut, dodać 2 opalone na gazie cebule i gotować jeszcze 5 minut. Po tym czasie wyjąć z garnka boczek i cebulę, a wrzucić do wywaru obrane pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki.
2. Boczek wyciągnięty z wywaru pokroić w małą kostkę. Dwie cebule drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać boczek, całość chwilę smażyć i dodać do wywaru z ziemniakami. Gdy ziemniaki są już ugotowane, wlać zakwas i wcześniej zahartowaną śmietanę. Na samym końcu dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na połówki.
4. Biały barszcz podawać z ugotowanymi jajkami.