Smarkaty

Smarkaty

Starszy Kucharz
[Przepisów: 21]

Zupa z pulpetami cielęcymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

delikatne mięso i zupa o świeżym kolorze

Zupa z pulpetami cielęcymi

Składniki:

Zupa z pulpetami cielęcymi

 

  • litr wywaru z warzyw
  • puszka/słoik fasolki konserwowej
  • puszka groszku konserwowego

 

  • PULPETY:
  • surowa zmielona cielęcina (najlepiej dwukrotnie zmielona) 30 dag
  • 2 białka
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • łyżka tartej bułki
  • łyżka natki pietruszki

 

  • jako dodatek: ziemniaki i masło

Sposób przygotowania:

Zupa z pulpetami cielęcymi
Zmielone mięso doprawiamy (szczypta soli i pieprzu) i łazcymy z białkami, bułką i natką pietruszki, wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i odstawiamy w chłodne miejsce. Gotujemy wywar, do gotującego sie wywaru wrzucamy groszek i fasolę, zagotowujemy. Na wrzątek kładziemy pulepciki, całość gotujemy na srednim ogniu 5-7 minut aż wszystkie wypłyną na powierzchnię. Zupę najlepiej podawać z ziemniakami z wody polanymi masłem.

Tagi:

tarta