belerini

belerini

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Zupa z ryżu i groszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo pyszne na prawdę polecam.

Zupa z ryżu i groszku

Składniki:

Zupa z ryżu i groszku

 

  • łuskany groszek 30 dag
  • ryż 20 dag
  • masło 6 dag
  • bekon 50 g
  • rosół z warzyw 1,2 litra
  • dymka
  • seler naciowy 1 łodyga
  • ziemniak
  • ser żółty starty
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa z ryżu i groszku
Seler, dymkę, obrany ziemniak i bekon pokroić w kostkę. Bekon i dymkę podsmażyć w 40g masła. Dodać ziemniak, groszek i seler. Smażyć 5 minut przez cały czas mieszając. Warzywa z bekonem zalać rosołem, zagotować, wsypać ryż, gotować 15 min bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. W połowie gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem.