eliza5519

eliza5519

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 117]

Zupa z soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna warzywna zupa z białą kapustą i soczewicą. Idealny pomysł na rodzinny obiad. Tania, przyjemna i łatwa w przygotowaniu zupa wegetariańska.

Zupa z soczewicy  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z soczewicy

 

  • 1 kostka warzywna
  • 100 gram białek kapusty
  • 200 gram soczewicy
  • 5 dużych ziemniaków
  • 1,5 litra wody
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 duża marchewka
  • natka pietruszki
  • pieprz i inne zioła do smaku ( np. kurkuma, papryka chili, zioła prowansalskie)
  • 3 duże łyżki śmietany 12%

Sposób przygotowania:

Zupa z soczewicy
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy kostkę warzywną. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Do gotującej się wody dodajemy soczewicę i cebule ( w całości). Kapustę kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki po obraniu i umyciu, kroimy w średnią wielkości kostkę. Marchewkę kroimy w tak zwane krążki ( ważne, aby były dość grube około 2 cm.). Wszystkie warzywa dodajemy do zupy. Gotujemy pod przykryciem około 40 minut na średnim palniku. Po ugotowaniu zupę przyprawiamy do smaku: śmietaną, pieprzem oraz ziołami. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do zupy. Całość mieszamy. Podajemy ozdobioną listkami pietruszki. Smacznego!!!
Zupa z soczewicy
Wszystkie warzywa oraz soczewicę dodajemy do wywaru warzywnego i gotujemy ok. 40 minut pod przykryciem.
Zupa z soczewicy
Po ugotowaniu do smaku dodajemy 3 łyżki śmietany 12%.
Zupa z soczewicy
Do smaku naszą zupkę poprawiamy pieprzem czarnym.
Zupa z soczewicy
Posiekaną pietruszkę w części dodajemy do zupy, a część zostawiamy jako późniejszy element dekoracji potrawy. To samo robimy z ziołami, ja wykorzystałam kurkumę i zioła prowansalskie.