2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1487]

Zupa z soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Zamiast kolendry do zupy mozemy dać pietruszkę .Do warzyw strączkowych pasuje również cząber i lubczyk

Zupa z soczewicy

Składniki:

Zupa z soczewicy

 

  • 2 litry bulionu mięsnego
  • 1 szklanka soczewicy
  • 6 dużych ziemniakó
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • pęczek kolendry
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól pieprz ziołowy -szczypta

 

Sposób przygotowania:

Zupa z soczewicy
Soczewicę płuczemy na sicie i zalewamy wodą i moczymy całą noc.Następnego dnia odlewamy wode zalewamy bulionem i gotujemy około 40 - 50 minut marchewkę pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę i dodajemy do zupy po 20 minutach od zagotowania z bulionem. Kiedy soczewica będzie miękka zupę zmiksować blenderem Wlać sok z cytryny oraz doprawić solą i pieprzem .Na koniec posypać pokrojoną zieleniną i podawać z pieczywem.

Tagi:

soczewica