kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Zupa z suszonych grzybów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tradycyjna zupa z suszonych grzybów to nieodzowne danie na wigilijnym stole. Dodatek białego wytrawnego wina przełamuje nieco jej smak a śmietanka sprawia że jest kremowa i delikatna w smaku.

Zupa z suszonych grzybów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z suszonych grzybów

 

  • 120g suszonych grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki itp.)
  • 1 cebula
  • 3l esencjonalnego wywaru warzywnego
  • 150ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • 100ml białego wina wytrawnego
  • sól, czarny pieprz
  • płatki papryki

Sposób przygotowania:

Zupa z suszonych grzybów
Suszone grzyby płuczemy pod bieżąca wodą, zalewamy niewielka ilością buliony i zostawiamy na 24h. Po tym czasie gotujemy. Kiedy grzyby będą miękkie wyławiamy je i kroimy w paski. Bulion w którym gotowały się grzyby łączymy z pozostałym. Cebule obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy cebulkę aż będzie szklista. Dodajemy grzyby i smażymy razem jeszcze około 3-4 minut. Grzyby z cebulką oprószamy mąką. Do zasmażki dodajemy szklankę wywaru. Całość przekładamy do wywaru warzywnego i gotujemy około 10 minut. Śmietankę zahartowujemy gorącym wywarem i dodajemy do zupy. Dolewamy wino i doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Zupa najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy smaki się przejdą. Serwujemy z makaronem typu tagliatelle.
Zupa z suszonych grzybów
Z 3 peczkóe włoszczyzny z dodtkiem liści laurowych, ziaren pieprzu, lubczyku i ziela angielskiego gotujemy esencjonalny bulion.
Zupa z suszonych grzybów
Suszone grzyby płuczemy pod bieżąca wodą, zalewamy niewielka ilością buliony i zostawiamy na 24h. Po tym czasie gotujemy.
Zupa z suszonych grzybów
Cebule obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy cebulkę aż będzie szklista. Dodajemy grzyby i smażymy razem jeszcze około 3-4 minut.
Zupa z suszonych grzybów
Śmietankę zahartowujemy gorącym wywarem i dodajemy do zupy. Dolewamy wino i doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Tagi:

grzyby