Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Zupa z suszonych jabłek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zupę z suszu jabłkowego podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Zupa z suszonych jabłek

Składniki:

Zupa z suszonych jabłek

 

  • 40 dag suszonych jabłek,
  • 3 szkl mleka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 5 łyżek cukru,
  • 3 żółtko,
  • 1 łyżka cukru waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Zupa z suszonych jabłek
Suszone jabłka umyć, zalać ciepłą wodą na około 2 godziny. Następnie ugotować w tej samej wodzie, zdjąć z ognia i przetrzeć przez sito. Żółtka z cukrem utrzeć do białości. Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnego mleka. Pozostałe mleka zagotować, wlać rozmieszaną mąkę z zimnym mlekiem, mieszając doprowadzić do wrzenia. Przecier z jabłek połączyć z zagęszczonym mąką mlekiem, cukrem waniliowym, utartymi żółtkami. Zupę ciągle mieszając mocno podgrzać. (nie gotować).