margarytka

margarytka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 60]

Krem jabłkowy z nutą mięty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Lekka a zarazem sycąca zupa z jabłek.Świeża mięta dodaje jej orzeźwiający posmak doskonała na upalne dni na zimno,jest również doskonała na ciepło.

Krem jabłkowy z nutą mięty Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Krem jabłkowy z nutą mięty

 

  • 850 g obranych jabłek
  • 2-4 łyżek wody
  • 6-8 gałązek świeżej mięty
  • 4 goździki
  • 2 cm laski cynamonu
  • 1 kisiel + ok 0.25 ml wody do rozprowadzenia proszku(kisielu)

Sposób przygotowania:

Krem jabłkowy z nutą mięty
Jabłka umyć obrać wydrążyć gniazda nasienne,pokroić na ósemki.Wrzucić do garnka dodać 2-4 łyżek wody i gotować na średnim ogniu do momentu aż jabłka się rozsypią i będą miękkie.

W połowie czasu gotowania dodać świeże młode gałązki umytej mięty,goździki,cynamon i dosłodzić cukrem do smaku. Gdy podczas gotowania będzie za dużo soku z jabłek odkryć garnek i trochę odparować nadmiar.

Wyjąć cynamon,goździki oraz gałązki mięty.następnie wszystko dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę.

Wlać rozprowadzony w wodzie kisiel zagotować aby nie było czuć surowego kisielu.

Podawać ze śmietaną i grubym makaronem(penne,świderki,itd.) 
Krem jabłkowy z nutą mięty
umyte obrane i pokrojone jabłka gotować z miętą i przyprawami
Krem jabłkowy z nutą mięty
dokładnie wszystko zblendować i dodać kisiel