maciek_001

maciek_001

Kucharz
[Przepisów: 9]

Zupa cebulowa

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Usmażona czerwona cebula zmiksowana z wywarem z jarzyn, ugotowanym ziemniakiem, częścią ugotowanych jarzyn, czosnkiem, koperkiem + przyprawy

Zupa cebulowa

Składniki:

Zupa cebulowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa
1 kg czerwonej cebuli kroimy w plastry i smażymy na oleju z pestek winogron.
Gotujemy jarzyny: seler z liśćmi, 4 marchewki, 3 pietruszki, 1 duży obrany ziemniak, 6 ziaren ziela angielskiego.
Po ugotowaniu wyjmujemy jarzyny (z wyjątkiem ziemniaka), wyjmujemy również ziele angielskie a do wywaru dodajemy całą usmażoną cebulę, jeden duży ząbek czosnku, 2 kostki rosołowe Knorra i wszystko miksujemy.
Dodajemy pieprz mielony i dwie szczypty mielonego kminku.
Stopniowo zwiększamy gęstość zupy, dodając po kawałku ugotowanej marchewki, pietruszki, selera bez części zielonych i wszystko ponownie miksujemy.
Całość doprowadzamy do zagotowania, a po kilku minutach sprawdzamy i korygujemy smak kostką rosołową.
Na samym końcu dodajemy pęczek koperku i krótko miksujemy.
Zupa powinna być gęsta, lekko słodka od cebuli i pikantna.
Jako dodatek „testowane były” kluseczki kładzione z posiekanymi świeżymi liśćmi bazylii.