Sposób przygotowania:
Zupa cebulowa
1 kg czerwonej cebuli kroimy w plastry i smażymy na oleju z pestek winogron.
Gotujemy jarzyny: seler z liśćmi, 4 marchewki, 3 pietruszki, 1 duży obrany ziemniak, 6 ziaren ziela angielskiego.
Po ugotowaniu wyjmujemy jarzyny (z wyjątkiem ziemniaka), wyjmujemy również ziele angielskie a do wywaru dodajemy całą usmażoną cebulę, jeden duży ząbek czosnku, 2 kostki rosołowe Knorra i wszystko miksujemy.
Dodajemy pieprz mielony i dwie szczypty mielonego kminku.
Stopniowo zwiększamy gęstość zupy, dodając po kawałku ugotowanej marchewki, pietruszki, selera bez części zielonych i wszystko ponownie miksujemy.
Całość doprowadzamy do zagotowania, a po kilku minutach sprawdzamy i korygujemy smak kostką rosołową.
Na samym końcu dodajemy pęczek koperku i krótko miksujemy.
Zupa powinna być gęsta, lekko słodka od cebuli i pikantna.
Jako dodatek „testowane były” kluseczki kładzione z posiekanymi świeżymi liśćmi bazylii.
Gotujemy jarzyny: seler z liśćmi, 4 marchewki, 3 pietruszki, 1 duży obrany ziemniak, 6 ziaren ziela angielskiego.
Po ugotowaniu wyjmujemy jarzyny (z wyjątkiem ziemniaka), wyjmujemy również ziele angielskie a do wywaru dodajemy całą usmażoną cebulę, jeden duży ząbek czosnku, 2 kostki rosołowe Knorra i wszystko miksujemy.
Dodajemy pieprz mielony i dwie szczypty mielonego kminku.
Stopniowo zwiększamy gęstość zupy, dodając po kawałku ugotowanej marchewki, pietruszki, selera bez części zielonych i wszystko ponownie miksujemy.
Całość doprowadzamy do zagotowania, a po kilku minutach sprawdzamy i korygujemy smak kostką rosołową.
Na samym końcu dodajemy pęczek koperku i krótko miksujemy.
Zupa powinna być gęsta, lekko słodka od cebuli i pikantna.
Jako dodatek „testowane były” kluseczki kładzione z posiekanymi świeżymi liśćmi bazylii.
Babciagramolka
maciek_001
Napisałem parę słów o cebulowej, ponieważ rzeczywiście była dobra i wszyscy ją zaakceptowali.
Zaskoczyła mnie słodyczą, czego w przypadku zwykłej cebuli nie uzyskałem.
maciek_001
Zauważyłem już pewne pozytywne efekty związane z trawieniem.
Lubimy również zupy trochę gęstsze, ale nie zagęszczamy ich mąką. Stąd miksowanie części wybranych jarzyn.
Te kluseczki do zupy są tylko od święta.
Standardowy zestaw jarzyn, z którego gotuję wywar, to:
- jeden pokrojony seler + cała nać (dawniej ją wyrzucałem, teraz w każdy piątek czeka na mnie na placu najładniejszy okaz)
- 3 duże marchewki,
- 2 duże pietruszki,
- 2 pory,
- a czasami jeszcze dodaję jeden cały pęczek zielonej pietruszki (niektórych może to odrzucić, ale warto spróbować, gdyż pozostałe składniki zupy i przyprawy wszystko tonują i równoważą smak).
Wszystkie te jarzyny gotuję w takiej ilości wody, żeby w stanie surowym zostały „zatopione”.
tokijka
maciek_001
Powiem w tajemnicy, że to wszystko to element pewnych eksperymentów związanych ze zmianą diety.