Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zupa z włoskiej kapusty na kurczaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Młoda włoska kapusta to ,, poezja ,, - żal nie ugotować kapuśniaczku.

Zupa z włoskiej kapusty na kurczaku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z włoskiej kapusty na kurczaku

 

  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • ¼ małej główki kapusty włoskiej
  • 2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek białej części pora
  • 4 średnie ziemniaki
  • 3 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka usiekanego koperku
  • przyprawa do zup wg upodobania ( ja używam bulionetki drobiowe lub kostki Knorra )
  • 1,5 litra wody

 

Sposób przygotowania:

Zupa z włoskiej kapusty na kurczaku
Kapustę pokroić w drobne paski , ziemniaki w kostkę . Marchew w plasterki ( ja wycinam ozdobnie w kwiatki ), pietruszkę , seler, por - w paseczki. Do garnka włożyć kurczaka, kapustę , warzywa , pokrojone ziemniaki . Zalać wodą . Dodać przyprawy, kminek . Gotować na średnim gazie przez 45-60 minut. Wyjąć mięso . Doprawić . Na talerzach posypać koprem .
Mięso wyjęte z zupy można po obraniu ze skórek, chrząstek i kości dołożyć do zupy lub użyć na zrobienie farszu do krokietów , pierogów , naleśników , past do chleba lub panierować i smażyć na drugie danie .

Co do doprawiania gotowymi kostkami bulionowymi - wiem , że jest wielu ich przeciwników ale ja je traktuję jak każdą inną gotową przyprawę - używam z umiarem bo mi po prostu tak smakuje .
Zupa z włoskiej kapusty na kurczaku
Etap 1
Zupa z włoskiej kapusty na kurczaku
Etap 2
Zupa z włoskiej kapusty na kurczaku
Etap 3
Zupa z włoskiej kapusty na kurczaku
Etap 4