Sposób przygotowania:
Kapuśniak z kapusty włoskiej
Marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Kapustę opłukać, usunąć głąb, liście pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, opłukać i również pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. W rondlu na roztopionym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać włoszczyznę i mieszając smażyć 5 minut. Dodać ziemniaki, zalać 2 litrami wody, zagotować. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, kapustę i suszoną włoszczyznę, lekko posolić. Gotować na małym ogniu do miękkości składników. Dodać serek topiony, a kiedy się rozpuści doprawić do smaku sola, pieprzem, papryką, chili i tymiankiem.
zbysiowa
edytaha
Dziękuję Madziu, rodzina zajadała aż się uszy trzęsły :)