edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kapuśniak z kapusty włoskiej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Kapuśniak z dodatkiem topionego serka z szynką, która nadaje jej ciekawego smaczku. Zupa z rodzaju "z tego co w lodówce" okazała się zaskakująco smaczna i warta powtórzenia.

Kapuśniak z kapusty włoskiej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak z kapusty włoskiej

 

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z kapusty włoskiej
Marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Kapustę opłukać, usunąć głąb, liście pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, opłukać i również pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. W rondlu na roztopionym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać włoszczyznę i mieszając smażyć 5 minut. Dodać ziemniaki, zalać 2 litrami wody, zagotować. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, kapustę i suszoną włoszczyznę, lekko posolić. Gotować na małym ogniu do miękkości składników. Dodać serek topiony, a kiedy się rozpuści doprawić do smaku sola, pieprzem, papryką, chili i tymiankiem.
Kapuśniak z kapusty włoskiej
Warzywa potrzebne do wykonania solidnej porcji kapuśniaku.
Kapuśniak z kapusty włoskiej
W rondlu na roztopionym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać włoszczyznę i mieszając smażyć 5 minut. Dodać ziemniaki, zalać 2 litrami wody, zagotować.
Kapuśniak z kapusty włoskiej
Dodać liść laurowy, ziele angielskie, kapustę i suszoną włoszczyznę, lekko posolić.
Kapuśniak z kapusty włoskiej
Dodać serek topiony, a kiedy się rozpuści doprawić do smaku sola, pieprzem, papryką, chili i tymiankiem.

Tagi:

szynka kapusta