mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Zupa z wołowiną Goka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Przepis z kuchni Goka. Pierwszy raz miałam okazję okazję wypróbować sos ostrygowy i muszę powiedzieć że jest pyszny.

Zupa z wołowiną Goka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z wołowiną Goka

 

  • 2 łyżki oleju arachidowego

 

 

 

  • 3 cebule dymki

 

  • 250 gram wołowiny

 

  • 1 gwiazdka anyżu

 

  • 1/2 łyżeczki przyprawy chińskiej pięciu smaków

 

 

  • 1 litr bulionu wołowego

 

  • 3 łyżki sherry

 

  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego ja dałam ciemny

 

  • 2 łyżeczki sosu rybnego

 

  • 1 łyżka sosu ostrygowego

 

  • 200 gram makaronu ryżowego

 

  • 4 liście kapusty pekińskiej

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa z wołowiną Goka
Mięso kroje na kawałki 3 cm, podgrzewam olej na patelni i przesmażam razem z czosnkiem zduszonym, imbirem pokrojonym, i cebula dymką. Smażę do momentu zbrązowienia się mięsa. Dodaje anyżek, przyprawę 5 smaków, cynamon i zalewam bulionem. Zagotowuję, wlewam wino, doprawiam solą jak potrzeba. Całość gotuję od 1-2 godzin, aż mięso będzie miękkie.

Przecedzam zupę do czystego garnka, wyciągam kawałki mięsa. Przelany bulion podgrzewam, dodaję sos sojowy, ostrygowy i rybny oraz mięso. Makaron ryżowy zalewam wrzątkiem i odstawiam na 3 minuty.

Zupę podaję z makaronem, kawałkami liści kapusty pekińskiej, i pokrojoną dymką, i odrobiną sosu ostrygowego.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Chińska według Goka" Goka Wana
Zupa z wołowiną Goka
wołowina kapusta pekińska makaron ryzowy
Zupa z wołowiną Goka
Wołowina duszona z dymką na wolnym ogniu
Zupa z wołowiną Goka
Makaron ryzowy ugotowany odcedzony na misce
Zupa z wołowiną Goka
Zupa podana z kapusta pekińska i sosem ostrygowym