monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Zupa z zielonych warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatna lekka zupa warzywna, na sobotni obiadek:)

Zupa z zielonych warzyw Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z zielonych warzyw

 

  • 1/2 marchewki
  • 1/2 pietruszka
  • 1/2 cukinii
  • 150 g świeżego brokuła
  • 5 cm pora
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 ogórka wężowego
  • 1/2 szklanki makaronu w kształcie ryżu
  • 1 litr wody

Sposób przygotowania:

Zupa z zielonych warzyw
Marchewkę i pietruszkę obrać,umyć i osuszyć. Zetrzeć na dużych oczkach. W garnku rozgrzać olej i wrzucić marchewkę z pietruszką. Zamieszać i podsmażyć warzywa. Gdy poczujemy zapach podsmażonej marchewki wlać wodę do garnka,wsypać sól i zagotować. W między czasie umytą cukinię pokroić w dużą kostkę a brokuła podzielić na mniejsze różyczki. Por pokroić w plasterki/ Gdy wywar w garnku zawrze wrzucić pora oraz cukinię i kalafior i ponownie zagotować. Gotować zupę do miękkości składników ( co nie trwa długo). Na koniec dodać do zupy pokrojonego w dużą kostkę ogórka zielonego i pogotować razem jeszcze przez minutę. Zdjąć garnek z ognia. Makaron ugotować do miękkości i gdy będzie zimny dodać do garnka z zupą lub wykładać go na talerze i zalać gorącą zupą. Przed podaniem można posypać posiekanym koperkiem. Smacznego!
Zupa z zielonych warzyw
startą marchewkę i pietruszkę podsmażyć na oleju
Zupa z zielonych warzyw
cukinię pokroić w dużą kostkę a brokuł podzielić na mniejsze różyczki
Zupa z zielonych warzyw
warzywa włożyć do garnka zalać wodą i gotować do miękkości
Zupa z zielonych warzyw
na koniec dodać zielonego ogórka i pogotować jeszcze przez 1 minutę