justynkam

justynkam

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Zupa ze świeżego grochu „Jaś”

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo pożywna i zdrowa zupa.

Zupa ze świeżego  grochu „Jaś”

Składniki:

Zupa ze świeżego grochu „Jaś”

 

  • 4 litry bulionu
  • 0,5 kg świeżego grochu „Jaś”
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszkę
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • majeranek
  • natka pietruszki
  • Przyprawa maggi

 

Sposób przygotowania:

Zupa ze świeżego grochu „Jaś”
Groch obgotowujemy w wodzie około 15 minut aby stracił swoją gorycz.Odcedzamy groch. Bulion podgrzewamy dodajemy do niego obgotowany groch i gotujemy około 45 minut. Następnie kroimy marchewkę i pietruszkę w talarki całość wrzucamy do zupy i gotujemy około 20 minut. Mieszamy w kubeczku mąkę, śmietanę i odrobinę wody aby nie było grudek. Gdy warzywa będą miękkie podbijamy zupkę mąka ze śmietana i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy przyprawami. Po czym wyłączamy zupę i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.