smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Zupa szczawiowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa szczawiowa podana z jajkiem ugotowanym na twardo i śmietaną. To smak z mojego dzieciństwa. Polecam

Zupa szczawiowa

Składniki:

Zupa szczawiowa

 

  • 2 pęczki szczawiu
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 2 l bulionu mięsnego
  • jajka
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 250 ml śmietany 18%
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa
1 Bulion zagotować, dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler.

2 Szczaw dobrze wymyć pod bieżącą wodą i drobno pokroić. Gotować do miękkości wraz z warzywami . Doprawić solą i pieprzem.

3 Kiedy zupa będzie gotowa wlać śmietanę i posypać posiekanym koperkiem.

4 Jajka ugotować na twardo obrać i przekroić na połówki. Podawać wraz zupą