Sposób przygotowania:
Zupa ze świeżych leśnych grzybów
1. Grzyby dokładnie oczyszczamy, płuczemy pod bieżącą wodą i bardzo dokładnie osuszamy, następnie kroimy na mniejsze kawałki.
2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
3. Masło przekładamy do garnka i roztapiamy, następnie wrzucamy grzyby i cebulę, chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Przesmażone składniki zalewamy gorącym bulionem warzywnym i gotujemy.
4. Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki, wrzucamy do gotującej się zupy.
5. Śmietanę łączymy z mąką pszenną i pod koniec gotowania wlewamy do zupy, zagotowujemy.
6. Na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem. Podajemy.
2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
3. Masło przekładamy do garnka i roztapiamy, następnie wrzucamy grzyby i cebulę, chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Przesmażone składniki zalewamy gorącym bulionem warzywnym i gotujemy.
4. Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki, wrzucamy do gotującej się zupy.
5. Śmietanę łączymy z mąką pszenną i pod koniec gotowania wlewamy do zupy, zagotowujemy.
6. Na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem. Podajemy.