migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna zupa ze świeżych grzybów. Ja dałam koźlaki, podgrzybki i prawdziwki. Zupa koniecznie zabielona i z dużą ilością natki.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami

 

  • 500 g świeżych oczyszczonych grzybów (u mnie koźlaki, podgrzybki i prawdziwki)
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 500 g obranych ziemniaków
  • 1,5 l bulionu
  • sól
  • 2 listki laurowe
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • śmietanka lub śmietana do zabielenia

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami
Oczyszczone grzyby pokroić tak jak lubimy, na większe kawałki lub plasterki.

Marchewkę pokroić na pół plastry. Cebulę pokroić w drobna kostkę. Ziemniak pokroić w średnią kostkę.

W garnku rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać grzyby. Smażyć kilkanaście minut aż grzyby puszcza soki. Następnie wlać bulion.

Dodać ziemniaki i marchewkę oraz listki laurowe. Gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą.

Zestawić garnek z ognia.

Zabielić śmietanką, jeśli używamy śmietany trzeba ją wcześniej zahartować gorącym wywarem z zupy.

Dodać także posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać dokładnie i można podawać.
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami
Oczyszczone grzyby pokroić tak jak lubimy, na większe kawałki lub plasterki.
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami
W garnku rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać grzyby. Smażyć kilkanaście minut aż grzyby puszcza soki.
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami
Obrane ziemniak pokroić w średnią kostkę.
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami
Zestawić garnek z ognia. Zabielić śmietanką, jeśli używamy śmietany trzeba ją wcześniej zahartować gorącym wywarem z zupy. Dodać także posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać dokładnie i można podawać.