Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1437]

Zupa ze świeżych grzybów (z makaronem)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszna zupa grzybowa, której mało kto się oprze. Jest smaczna i prosta w przygotowaniu. Zapraszam do skorzystania z przepisu.

Zupa ze świeżych grzybów (z makaronem)

Składniki:

Zupa ze świeżych grzybów (z makaronem)

 

  • mięso na wywar (u mnie drób)
  • 250-300g świeżych grzybów
  • makaron (wg gustu)
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • kostka bulionowa grzybowa (opcjonalnie)
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • świeży koperek
  • natka pietruszki
  • śmietana (wg gustu)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa ze świeżych grzybów (z makaronem)

Gotowanie:

Zupa ze świeżych grzybów (z makaronem)
Grzyby można pokroić według własnych upodobań.

Przygotować wywar mięsny (z listkami laurowymi, zielem angielskim i kostką bulionową).

Do garnka wrzucić umyte i pokrojone w paski grzyby oraz warzywa: marchewkę, pietruszkę i selera.

Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na maśle i przełożyć do zupy. Całość gotować do miękkości wszystkich składników.

Dodać śmietanę, koperek i natkę pietruszki. Doprawić według własnego smaki.

Makaron:

Zupa ze świeżych grzybów (z makaronem)
Rodzaj makaronu zależy od własnych preferencji.

Makaron można ugotować osobno lub wrzucić do gotującej się zupy - 10 minut przed zakończeniem jej gotowania.