Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Zupa ze świeżych ogórków wg Di

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszna zupka, którą warto przyrządzić. Można ją również ugotować jak tradycyjną ogórkową. Smak godny polecenia.

Zupa ze świeżych ogórków wg Di

Składniki:

Zupa ze świeżych ogórków wg Di

 

  • 1,5 l bulionu drobiowego/warzywnego
  • 2 marchewki
  • 6 ogórków gruntowych
  • 1 cebula
  • 10 cm pora
  • 2 łyżki masła
  • 100g serka topionego naturalnego
  • koperek lub inna świeża zielenina
  • groszek ptysiowy/grzanki
  • prażona cebulka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa ze świeżych ogórków wg Di

Przygotowanie:

Zupa ze świeżych ogórków wg Di
Por może być pokrojony w plasterki. Zależy to od upodobań.

Umytego i przekrojonego wzdłuż pora należy pokroić w paseczki. Marchew i ogórki obrać a następnie pokroić w kostkę.

Wywar:

Zupa ze świeżych ogórków wg Di
Rodzaj wywaru do zupy to rzecz indywidualna.

Przygotować wywar. Można ugotować drobiowy z warzywami lub rozpuścić kostki rosołowe.

Przyrządzanie zupy:

Zupa ze świeżych ogórków wg Di
Zupa gotuje się szybko. Wszystkie warzywa powinny być miękkie.

W garnku rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę oraz pora. Następnie dodać marchew, którą należy dusić do miękkości. Ogień powinien być mały. Do garnka przełożyć ogórki i mieszając podgotować jeszcze z 2-3 minutki. Warzywa zalać bulionem. Gotować około 10 minut.
W zupie rozpuścić serek topiony i całość doprawić do smaku. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami oraz z prażoną cebulką.


Tagi:

ogórki