Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Zupa ze świeżych pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszna zupa kawałkami pomidorów. Z makaronem, ryżem lub zacierką - według gustu. Polecam na najbliższy obiad.

Zupa ze świeżych pomidorów

Składniki:

Zupa ze świeżych pomidorów

 

  • mięso drobiowe na wywar
  • makaron (może być zacierka lub ryż)
  • 3-4 duże pomidory
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 7 cm białej części pora (lub średnia cebula)
  • świeży koperek do posypania
  • 1 kostka bulionowa
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • śmietana (ilość wg gustu)

Sposób przygotowania:

Zupa ze świeżych pomidorów

Zupa:

Zupa ze świeżych pomidorów.
Część pomidorów można rozdrobnić za pomocą blendera.

Pomidory polać wrzątkiem, obrać ze skórki a następnie pokroić w kostkę.
Przygotować wywar na mięsie z kurczaka (razem z listkami laurowymi, zielem angielskim i kostką bulionową).
Ugotowane mięso wyjąć z garnka i wrzucić obrane, umyte oraz pokrojone warzywa - także pomidory. Pod koniec gotowania się zupy dodać makaron/zacierkę/ryż (zrobić to według przepisu zamieszczonym na opakowaniu) Na końcu wymieszać śmietanę oraz koncentrat pomidorowy (nieobowiązkowo) Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Wrzucić oddzielone od kości mięso i posypać posiekanym koperkiem.


Tagi:

pomidory