Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Zupa ziemniaczana z cebulą, czosnkiem i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pomimo, że zupa nie jest zabielana jest bardzo syta. Idealna na chłodne dni, ponieważ pysznie rozgrzewa. Ziemniaki, cebula, czosnek, boczek i przyprawy sprawiają, że zupa jest niezwykle aromatyczna.

Zupa ziemniaczana z cebulą, czosnkiem i boczkiem

Składniki:

Zupa ziemniaczana z cebulą, czosnkiem i boczkiem

Składniki:

  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • 1 listek laurowy
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek według uznania
  • majeranek suszony według uznania

Sposób przygotowania:

Zupa ziemniaczana z cebulą, czosnkiem i boczkiem
1. Mięso oczyszczamy i myjemy. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie wywar przecedzamy.

2. Czosnek, cebulę i ziemniaki obieramy. Ziemniaki płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy razem z boczkiem, cebulą i czosnkiem w kosteczkę.

3. W drugim garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy, gdy będzie szklista dodajemy czosnek i boczek, chwilę przesmażamy cały czas mieszając, następnie wrzucamy ziemniaki i listek laurowy, znów przesmażamy. Do przesmażonych warzyw wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości.

4. Na koniec zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, koperkiem i majerankiem. Podajemy bardzo gorącą.