Sposób przygotowania:
Zupa ziemniaczana z wędzoną nutą
Kości umyć, przełożyć do garnka, zalać 2 litrami wody, zagotować. Zebrać szumowiny, gotować ok. 10 minut. Podgardle pokroić w małą kostkę, zrumienić na oleju. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Por oczyścić, drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Por, marchewkę i cebulę dodać do podgardla. Smażyć razem ok. 10 minut, co chwilę mieszając. Warzywa z podgardlem dodać do wywaru, gotować razem ok. 10 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Dodać je do zupy. Dodać też trochę soli i pieprzu. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
zozolek