Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa ziemniaczana z wędzoną nutą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Prosta zupa ziemniaczana z wędzonym podgardlem wieprzowym i kości od kurczaka.

Zupa ziemniaczana z wędzoną nutą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa ziemniaczana z wędzoną nutą

 

  • 1/2 kg kości od kurczaka
  • 15 dkg podgardla wieprzowego wędzonego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 marchewki
  • ok. 50 g pora
  • 1/2 dużej cebuli
  • 8-10 średnich ziemniaków
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Zupa ziemniaczana z wędzoną nutą
Kości umyć, przełożyć do garnka, zalać 2 litrami wody, zagotować. Zebrać szumowiny, gotować ok. 10 minut. Podgardle pokroić w małą kostkę, zrumienić na oleju. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Por oczyścić, drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Por, marchewkę i cebulę dodać do podgardla. Smażyć razem ok. 10 minut, co chwilę mieszając. Warzywa z podgardlem dodać do wywaru, gotować razem ok. 10 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Dodać je do zupy. Dodać też trochę soli i pieprzu. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Zupa ziemniaczana z wędzoną nutą
Pokrojone w kostkę wędzone podgardle rumienione na oleju.
Zupa ziemniaczana z wędzoną nutą
Oczyszczone i pokrojoine warzywa dodane do zrumienionego podgardla.
Zupa ziemniaczana z wędzoną nutą
Podsmażone z podgardlem warzywa dodane do wywaru.
Zupa ziemniaczana z wędzoną nutą
Obrane i pokrojone ziemniaki dodane razem z solą i pieprzem do zupy.